Wederopstanding van een hengelsportvereniging

6381
28 jan 2018

Nog niet zo lang geleden dreigde het hopeloos mis te gaan met HSV Ons Genoegen uit Enkhuizen. Een uitgeblust bestuur, verslechterd viswater en een gebrek aan jeugdactiviteiten zorgden voor een drastische terugloop in het aantal leden. Martien Laan (64) sprong in de bres en inmiddels floreert de West-Friese vereniging als nooit tevoren.

Ergens in 2014 kon Martien Laan het niet langer meer aanzien. “Het was echt schrijnend om te zien hoe diep HSV Ons Genoegen in de put was geraakt. Daarop besloot ik actie te ondernemen.” Laan had reeds de nodige bestuurlijke ervaring opgedaan bij andere hengelsportverenigingen en ging om de tafel zitten met het toenmalige bestuur. “Onder het motto ‘voor alles komt een oplossing’ hebben Gerard Schermer en ik de boel toen onder onze hoede genomen. Of met andere woorden: overgenomen.”

Achteraf betalen

“Al snel werd duidelijk dat we ons een behoorlijke klus op de hals hadden gehaald”, vertelt de in het nabijgelegen Venhuizen woonachtige Laan. “Daar had ik me best wel een beetje op verkeken. Het begon er al mee dat de vereniging de VISpassen zelf bij de leden thuis bracht, om pas achteraf te vragen om die te betalen. Dat werkte natuurlijk niet”, zegt hij met een pijnlijke grijns. “Dat heeft me een hele hoop telefoontjes gekost, maar inmiddels is dat allemaal goed geregeld via de Service Ledenadministratie van Sportvisserij Nederland.”

Verloederde visput  

Vervolgens haalde Laan als een speer de contacten aan met de gemeente, het waterschap, ProRail, Sportvisserij MidWest Nederland en Sportvisserij Nederland. “We zijn met iedereen in gesprek gegaan. Bijvoorbeeld om de visrechten helder te krijgen. Maar ook voor subsidies om ons viswater te upgraden; zowel qua inrichting als visstand – de leden willen natuurlijk vis vangen. Van alle viswateren in en rond Enkhuizen is de visput daar het absolute paradepaardje.” Op papier althans. Laan: “De vier hectare grote en drie meter diepe plas was door een gebrek aan onderhoud behoorlijk verloederd.”

Totale metamorfose 

Dankzij subsidies van de gemeente en het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden van Sportvisserij Nederland konden Laan & co snel aan de slag. “Het oude clubhuis is gesloopt en een nieuw onderkomen is neergezet. Evenals een berging met werkplaats”, zegt Laan trots. En daar bleef het niet bij. “De beschoeiing van de visput werd vernieuwd, er kwam bestrating, een mooie invalidensteiger, we hebben de begroeiing gesnoeid en nieuw gras ingezaaid.” Het resultaat: een schitterend viswater waar de leden weer met plezier aan zitten. “Zeker omdat er ook 3.700 kg karper is uitgezet. Spiegel- en schubkarpers, variërend van 10 tot 40 pond.”

Aanleg jeugdvijvers

Het eigen stuk grond van HSV Ons Genoegen achter de grote visput werd ook ontgonnen. “Daar hebben we drie nieuwe jeugdvijvers aangelegd van ieder 500 m² met een diepte van 1.5 meter”, vertelt Laan trots. “Die zijn afgelopen voorjaar geopend en zijn een groot succes. Ze zitten vol met vis – vooral kleine karpertjes – en dus ook vol met vissende jeugd.” De drie vijvers hebben allemaal hun eigen ‘moeilijkheidsgraad’. “De vijver met de grootste vis is het moeilijkst. Daar kun je eigenlijk pas terecht als je de andere twee vijvers hebt ‘doorlopen’. Zo leert de jeugd stap voor stap hoe je een goede visser wordt.”
Aan deze vijvers geeft de vereniging visclinics aan dames en jeugd tot 20 jaar.


Nieuw bestuur

Ook op bestuurlijk vlak is er een ommezwaai gemaakt. “Nadat het oude bestuur in 2015 afzwaaide, ben ik met vrijwilligers begonnen om de klus te klaren – onder het motto: ik zie wel waar het schip strandt. Maar ik kwam er al snel achter dat ik me op de omvang van de klus had verkeken”, zegt Laan. Nieuwe bestuursleden vond hij aan de oevers van de weer drukbezochte visput. “Bij het maken van een praatje merk je wat voor vlees je in de kuip hebt. En dan steken er altijd enkelen bovenuit qua instelling, drive en manier van communiceren. Die heb ik op de man af benaderd met het verhaal dat ik hulp zocht voor de vereniging. Op een gegeven moment boden leden zich zelfs uit eigen beweging aan. Die haakten in op de positieve flow binnen de vereniging. Alles kwam tot leven.”

Verjonging essentieel

Inmiddels gaat het weer crescendo met HSV Ons Genoegen. Het ledental is in korte tijd verdubbeld (1.000, tegenover 500 in 2015) en er zit een nieuw, zeskoppig bestuur – waarvan de drie jongere bestuurders (22, 36 en 37 jaar) opvallen. “In mijn optiek is het enorm belangrijk dat de besturen van hengelsportverenigingen verjongen. Met alleen maar ‘oude knarren’ – die soms al 30 tot 40 jaar dezelfde functie bekleden – spreek je de jeugd niet aan. Je moet jongeren bij de vereniging betrekken en ze juist een rol geven. Dat hoeft niet per se meteen als bestuurslid. Ze kunnen ook als commissielid, controleur of vrijwilliger actief worden. ‘Je bent nooit te jong om actief te worden voor je hengelsportvereniging’, zeg ik altijd maar.” Indachtig zijn eigen filosofie, zwaait Laan na dit jaar af als penningmeester. “Dan zit mijn werk erop en is het tijd voor nieuw bloed!”

Bron: februarinummer van Hét VISblad




Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.